MEPÜ õppe- ja inspiratsioonipäevad Itaalias 2023

Itaalias nähtu andis inspiratsiooni ettevõtluse laiendamiseksReet Saar (Märjamaa Nädalaleht nr 37, 18.10.2023

Toscana piirkond Itaalias on miljonite südameid võitnud oma maalilise looduse ja lõputute veiniaedadega. Kaunis loodus põimub iidsete objektidega. Siin on tuntud linnad Siena, Pisa, Firenze, mille ajaloost ja kultuuripärandi rikkusest said ülevaate ka Märjamaa Ettevõtjate Piirkondliku Ühenduse (MEPÜ) 30-liikmeline grupp, kes oli Itaalias 2.-9. oktoobril. Reisikava teine oluline osa oli piirkonna ettevõtete külastamine. MEPÜ õppe- ja inspiratsioonipäevi Itaalias toetati LEADER programmist.

MEPÜ käis väikeettevõtetes

Siena lähedal 15. saj kastelli Castello di Olivetto on üks kauneimaid Toscanas. See pika ja väärika ajalooga kindlusloss on kuulunud kahele silmapaistvale aadliperekonnale ning pakkunud öömaja kolmele paavstile ja ka Itaalia kuningale Vittorio Emaluele III. Lossi veinikelder on kasutusel tänagi. Mõisas tegeldakse viinamarjakasvatuse ja veinivalmistamisega ja pakutakse luksuslikku majutust ja korraldatakse eritellimisel õhtusööke jt pidulikke sündmusi. Kohapeal degusteeriti veinitootja tooteid.
Järgmisena külastati Imprunetat, kus läbi pika ajaloo kuni tänaseni on valmistatud ja valmistatakse terracotta -keraamikat, plaate ja katusekive, s.h Firenze kuulsa peakiriku Santa Maria del Fiore kupli jaoks. Traditsioonilises terrakottatöökojas Artenova Terrecotte oli eriliseks kogemuseks seista mehekõrguste savinõude kõrval, millel mahtuvuseks kirjas 800 liitrit.
Kristallivabrikus ColleVilca on juba sajandeid tegeletud kristallitootmisega ning praegu valmib just siin 95% Itaalia kristallist.
Üle Crete Senesi lummava kõrbemaastiku sõideti trühvlikasvatustallu Azienda Agricola Loghi, mis on väike pereäri, mida on ühelt põlvkonnalt teisele edasi antud. Tutvuti selle hinnalise ja põneva kultuuri kasvatamisega ning degusteeriti trühvliga maitsestatud snäkke. Eriline kogemus oli käia koos peremehe ja koeraga ka ise metsa all valgeid trühvleid otsimas.
Teel Viareggiosse külastati oliivõli tootmist Frantoio Sanminiatese. Oliivõlivabrikus saadi põhjalik ülevaade õlitootmisest. Selle aasta saagi pressimine seisis veel ees. Degusteeriti eelmise aasta õlisid, mis saiale määritult said palju kiidusõnu.
Seejärel suunduti kuulsasse Caseificio Busti juustuvabrikusse, mis on perefirma. Tänapäeval on firma toodangut müüdud juba kõikjal maailmas. Juustufarmis tutvustati pecorino juustu tootmist, mida sai nii maitsta kui kaasa osta.
Nii nagu juust, kuulub Itaalia juurde lahutamatult ka pasta. Laris Pastificio Martellis nähti, kuidas valmistatakse lühikest pastat. Peale pastatootmisega tutvumist kogeti loomulikult ka pasta maitseid – La Bottega di Canfreo on traditsiooniline söögikoht linnas ja pakub kohaliku pastavabriku tooteid.
Veinitalu Soc.Agr. Fattoria del Teso tutvuti veinitootmisega alates viinapuude istandustest kuni veinikeldrini. Kohalik vein on eriline selle poolest, et 19. sajandi keskpaigas juurutasid piirkonna veinitootjad veinivalmistamise protsessi prantsuse meetodeid kasutades. Siin mekiti nelja veini koos nende juurde sobivate sinkide ja juustudega.

Jagamist väärt idee

Eelnev oli lühike kokkuvõte külastatud ettevõtetest. Oma reise ette valmistades ei otsi MEPÜ tingimata ettevõtteid, mis haakuvad oma liikmete tegevusaladega. „Olulisem oli tutvuda, kuidas väiketootjad seal oma äri ajavad ja kuidas kaupa turustavad. Nähtud ettevõtted teenivad põhitootmisele lisa turismigruppe vastu võttes, annavad oma tooteid degusteerida ja kõrval olevast poest saab neid kaasa osta. See oli meile kui inspiratsioonireis. MEPÜ raames meil omavahel koostöö toimib – siseringis ostame oma tooteid ja üksteiselt teenuseid. Vaja oleks välist jõudu, kes tooks sisse lisaraha. MEPÜ liikmed ei ole valmis praegu oma ettevõtetes tasulisi gruppe vastu võtma, täna on see meil veel täiesti kasutamata ja välja arendamata valdkond. Peaksime suutma oma ettevõtlust ka vaatajatele müüa. Meie ühingu liikmete hulgas on mitu, kes saaksid selle idee ellu viia,“ rääkis reisil nähtu kokkuvõtteks MEPÜ juhatuse esimees Andres Jõessar.
Ta lisas, et Itaalias on turism ettevõtluse lisana kauem olnud. Meil tuleb sellist turismitoodet, mida saaks turustada, alles hakata looma, aga see annaks igapäevatööle juurde lisandväärtust.
„Reisile minnes oli teada, et meile tutvustatakse ettevõtete koostööd, aga huvitav oli näha, et see on nii laialdane. Näiteks käisime pastavabrikus ja samas linnas oli söögikoht, kus turustati selle tootja käsitööpastat. Ka juustutootja oli sama keti osa. Või et oliiviõli müügipunktis oli saadaval ka piirkonna teiste tootjate õli,“ lisas Jõessar.

MEPÜ eelmine ettevõtete külastustega pikitud reis oli Ahvenamaale. Kui Ahvenamaal räägiti palju euroliidu toetuste kasutamisest, siis Itaalias ei jäänud see kõlama. Ühenduse järgmise reisi plaan pole veel tehtud. Võibolla seatakse sihik hoopis 2025. aasta EXPOle Jaapanis. Seni on MEPÜ käinud EXPOl Milanos ja Dubais.